Željko Malnar in Borna Bebek - U potrazi za staklenim gradom

malnar, bebek - u potrazi za staklenim gradom

Super kul knjiga, pa ne toliko zaradi vsebine, kot zaradi feelinga. In feeling je tako čudovito retro, čeprav ne gre za neko hudo časovno razliko. Izšla leta 1986. Naslovnica Mirko Ilić.

Dva zagrebška avanturista in intelektualca, čigar življenjepisa sta kot biografija indiane jonesa, odideta na pot proti bližnjemu in daljnemu vzhodu poiskati nekatere odgovore.

V čudežnem miljeju bivše Jugoslavije, kjer je bilo za potovanje dovolj da zaprosiš kakšno podjetje za terensko vozilo, za varnost pa daš v torbo tudi revolver, pa hajd na bližnji in daljni vzhod iskat samega sebe. In avtorja prideta celo do Indonezije. Če zanemarimo nekoliko outdated pojem iskanja samega sebe, se opravičujem če kdo misli da temu ni tako, je knjiga odličen potopis s presenetljivimi detajli. Hrana, glasba, razbojniki, droga, zaratustra, bhagavat-gita, jugoslavija, duvanski put, afganistan, pink floyd,… Edino na koncu postane malce halucinantna hehe, verjetno ni treba veliko ugibanja za kaj, lahko pa tudi rečemo da se zgodba kar nekako izgubi, kar je res škoda. Ampak, kdo je mar. Zdi se da danes v demokraciji in kapitalizmu takšna pot, nekako naivna, ampak lepa, enostavno ni več mogoča. Žal. Nekateri s(m)o vsaj imeli priliko, ki pa jo večinoma nis(m)o izkoristili. Stvar volje kakorkoli obrneš. Hja, nekatere zgodbe si bomo na stara leta pač morali izmišljati.

Knjigo sem pred kratkim našel na bolšjaku,… čeprav imam že eno sem jo takoj z veseljem kupil :) ne verjamem da jih je še veliko ohranjenih.

Robert Brežnik

Published on cawters.com, march 20, 2009. Repost!

Posted on