Exuma - Exuma (Fire)

photo filler

Afriško karibska woodoo folk blues reggae psihodelija z odličnimi besedili, odigrana predvsem na akustično kitaro in nekaj tolkal. Posneto leta 1970!!!

Odlična zadeva, ki test časa zdrži v popolnosti. Absolutno nekomercialno zastavljena godba z odličnim pevcem in dobrimi dodatnimi vokali. Da o samosvojih aranžmajih ne govorimo. Tole je pravi biser glasbene zgodovine, ki ga bodo nekateri znali ceniti. Ne samo ta plošča, tudi naslednje tri so odlične.

Nato se je Macfarlane Gregory Anthony Mackey, imenovan tudi Exuma, malce umiril. Letu 1970 navkljub je zvok precej svež, čeprav moramo produkciji seveda malce pogledati skozi prste. Ampak prav ta zvokovna 'grobost' je značilna posebnost tega albuma. Kot bi poslušal skupino na ulici v živo. Stilsko gledano se tega ne da uvrstiti nikamor. Danes takšno glasbo dajemo nekako v predal z napisom World Music. Ampak tole sili ven skozi vse špranje.

Pri vsej stvari moti edino to, da so besedila več kot očitno zelo zanimiva, ampak zelo zelo težko razumljiva. Tudi vsevedni internet tu ni kaj prida pomagal. Exumo sem prvič slišal že precej časa nazaj. Ampak poznal sem le zelo dober tretji album Do Wah Nanny, ki je izšel celo v nekdanji Jugoslaviji, kar se mi zdi zelo pohvalno za tedanjega urednika založbe.

Pričujoči prvi album, naknadno imenovan Fire, sem preposlušal te dni. Odlična zadeva za poznavalce in sladokusce, za druge spet ne. Hehe saj veste, najboljše stvari niso namenjene vsem.

Tale album je čisti 'gemstone' če ga gledate s pravimi očmi. Drugi pa, ... ne obupujte, saj je še veliko dobre glasbe.

Robert Brežnik

Published on cawters.com, july 29 2010. Repost!

Posted on