Čevlji Amigo, Peko

photo filler by cawtama Photo by cawtama, from june 7, 2018.

Nekoč za devetimi gorami in devetimi vodami, v nekem drugem svetu, da o času ne govorimo, je mladina, vsaj tista z občutkom za rokenrol, imela nekaj kar jo je definiralo kot tako.

Podobno kot danes, le da je razvejanost zdaj večja in izbira temu primerna.

Pa da ne nakladam preveč o tem kaj definira vsako (sub)kulturo, bom kar direktno omenil enega izmed temeljnih atributov, to je oblačilo in še bolj konkretno, obuvalo. Pozor govorim o obuvalih ‘rokenrol’ mladine, pa naj ne zamerijo tisti, ki rokenrol jemljejo preveč ozko. Meni se zdi to precej širok pojem. No, takole na pamet bi rekel da se danes predvsem pozimi nosijo znamke kot so dr.Martens in Caterpillar, pa še marsikatera druga. Takšna obuvala se kvalificirajo med težja, zelo primerna za glasbene koncerte ali postopanje po zimskih ulicah mesta. Zaradi popularnosti je cena takoj višja jasno. In glej ga zlomka, tudi včasih ni bilo nič drugače. Če vprašate kateregakoli malce bolj osveščenega mladinca iz zgoraj omenjenega paralelnega sveta, so obstajali le eni čevlji. Uvoza jasno ni bilo, torej posledično tudi ne izbire.

Toda izbira pravzaprav ni bila potrebna, kajti tovarna Peko je imela model, ki se je zapisal v zgodovino kot kultni čevelj generacije. Model Amigo. Heh,… pišem po spominu, slike na net-u na žalost nisem našel, če jo kdo ima se priporočam. Bili so usnjeni, črni ali rjavi, visoki se pravi globoki), z zaobljenim prstnim delom, z dolgimi vezalkami. Mislim da sta bila dva modela: podloženi zimski in nepodloženi poletni za tiste, ki hočejo vse v podrobnost :)) Bili so pa kar precej dragi, popularnost pač. Ampak bili so obvezni del borbene opreme mladincev socializma, tako kot vietnamke od varteksa ali leviske od iste firme. No vse to se je dobilo seveda tudi na ponterosu ampak varteksovi izdelki so bili na nivoju.

Toda vrnimo se k Amigo čevljem.

Ja saj ni več kaj dodati, če jih ni na netu, jih ni nikjer več,… Nekaj malega se o njih najde na znanem leksikonu yu mitologije, slike pa tudi oni nimajo. In če jih kot takratni uporabnik primerjam z današnjimi svetovnimi znamkami, bi rekel da niso prav nič zaostajali, mogoče so bili celo boljši, nekako si pa tudi mislim in verjamem da bi jih ljudje spet rade volje nosili če bi jih seveda proizvajali. Zdi se mi da je bil modno gledano model resnično brezčasen. Mogoče pa tudi ne, kdo ve.

No, obstajali so še eni drugi kultni čevlji, poletno-zimski, srednje visoki iz semiša, o njih pa kdaj drugič.

Robert Brežnik

Published on cawters.com, november 21 2009. Repost!

Posted on