Anti-Nowhere League - Live in Yugoslavia (1983)

anti-nowhere league - live in yugoslavia

Hja, če česa v naši bivši skupni domovini česa resnično manjkalo, je bil to rokenrol. In pri tem mislim na tisti pravi, ki potegne s svojo energijo, ne glede na to v katero glasbeno zvrst spada.

Ja, res je. Rokenrol zame nikoli ni bil zvrst ali žanr,... Vedno je bil lastnost žanra. Povedano po domače, če ima zvrst 'cojones' potem je rokenrol drugače pa ni. :))

In tale album je rokenrol. Zvrst seveda punk, ampak to je najmanj pomembno. Gre za zapis koncerta iz daljnega leta 1983, ki se je zgodil v Zagrebu, v Jugoslaviji kot seveda pove že sam naslov albuma. Z današnjega vidika je že sam ovitek precej pomenljiv, sredi petokrake je vrisan zemljevid, ki gori v plamenih... No comment.

In glasba?

14 skoraj ponarodelih skladb, od tega precej coverjev. Priznam da te plošče nisem slišal kakšnih 25 let, sem pa takoj doživel deja vu in razne flashbacke. Ja leto 1983 je bilo tako, kot si ga mlad študent, bruc, lahko le zaželi. Rokenrol je temu pač zelo primeren soundtrack. Najbolj mi je ostala v spominu priredba legendarne skladbe Streets of London, ki jo je spesnil če se ne motim Ralph McTell. Omeniti velja tudi Paint it black od še bolj legendarnih Stonesov. Tu pa so tudi dve klasiki same skupine Woman in So what, slednja verjetno bolj poznana v kasnejši izvedbi Metallice. Kvaliteta posnetka je za današnje standarde malce švohotna, pa tudi nekoč tako izrazita punkerska ostrina izvajanja skladb je ščasoma precej otopela. Ampak ker gre za legendaren, zgodovinski in preroški album, pa še živ dokument časa, mu minusov pač ne gre zameriti. Za insiderje must have. Zgodovinski footage.

PS.: Na originalnem vinilnem LP-ju je kar nekaj relativno 'grobih' opazk na račun Jugoslavije in legenda pravi, da so na CD-ju, ki je izšel kasneje le-te odpravili na željo samega Tita. Don't ask. It's a legend.

Robert Brežnik

Published on cawters.com, may 17, 2011. Repost!

Posted on