Najbolji YU programeri (1983)

photo filler by cawtama Bio Chaos - Photo by cawtama, from july 18 2019!

Tole se mi zdi tako dobra 'kerefeka' da jo večkrat potegnem iz naftalina. Se pa to pot opravičujem tistim, ki me bolje poznajo, ker so bili pravgotovo že večkrat žrtev očitne samohvale pisca tega teksta na račun 'dosežka' iz daljnega leta 1983:))

Majhen korak za računalništvo, toda velik za niže podpisanega mwahaha!!

Maja leta 1983 je časopis Galaksija, takrat alfa in omega na področju popularno znanstvenega revialnega tiska in ki mu na tem mestu še vedno 'dajem kapo dol' saj ni imel prave konkurence ne takrat in ne kasneje, na veliko pisal tudi o hišnih računalnikih.

Na tem mestu bi opozoril, da takrat na področju bivše Jugoslavije še ni bilo računalniško specializiranega časopisa, Revija Galaksija pa je na svoji straneh o teh zadevah vsaj že nekaj.

Prvi, izključno računalniško specializiran časopis, je Galaksija izdala kot 'Specialno izdanje' januarja leta 1984 pod naslovom 'Računari u vašoj kuči'. Kakšen dogodek je to bil in kaj je pomenil prvim jugoslovanskim kompjuterskim freakom (izraz geek ne maram in ga nikoli ne uporabljam) vam lahko povem iz prve roke, če se neskromno prištejem med njih. Noč pred izidom mi je še kako ostala v spominu, saj nisem mogel zaspati niti sekunde. Predvidevalo se je, da bo na vsako prodajno mesto prišlo le po nekaj številk in da bo stvar razprodana v nekaj minutah. In tako sem se v vrsto pred kiosk pred Gospodarskim razstaviščem, čisto vročičen od pričakovanja, postavil prvi okrog četrte ure zjutraj.

Hehe, ja res, 2-3 ure pred odprtjem. Izvod sem vsekakor hotel dobiti. Ampak to je nekako postranska zgodba in bom o teh vsekakor vznemirljivih časih pisal kdaj drugič.

Če nadaljujem,... Leta 1983 je Galaksija prva v državi razpisala natečaj oz. tekmovanje za program oz. aplikacijo za domači računalnik. Pozor to je bilo leto 1983, se pravi čas Spectruma in ZX 81, Commodorja,... basica in assemblerja. Niže podpisani je takrat ure in ure preždel pred televizorjem na katerega je bil nonstop priključen Sinclairov ZX81 z ražširjeno ram memorijo na neverjetnih 16KB za katero je bilo treba odšteti takrat velikih 500 Dem.

Takoj tu povem, da imam računalnik in pomnilnik ohranjena še dandanes, lepo zapakirano v originalni stiroporni embalaži. In jasno, vse še deluje kot da je kupljeno včeraj.

Na natečaj sem poslal dva prispevka. Dve enostavni igri pisani v Basicu. Prva je bila 'arkadnega' tipa. Pobiranje dolarjev s košarico, ki si jo lahko premikal levo in desno. Dolarji so padali z neba in to vedno hitreje,...

Drugi 'gejm' je bil 'logičen'. Pobarvati vsa polja iz črnih v bela, po določenih pravilih. Obe 'aplikaciji' sem poslal kot 'listinga' v kuverti. Hehe, ampak pozor, pisana z roko. Na listih iz zvezka. S kulijem. Printerja seveda nisem imel. Da o kakšnih disketah sploh ne govorim.

In potem sem nekega jutra, listajoč sveže kupljeno Galaksijo ozrl naslov, ki je izgledal prav spektakularno: Najbolji YU programeri .

In,... takratni WOW mi še danes odzvanja,... po preletu spiska objavljene deseterice naletel na svoje ime. Sicer ne med prvimi tremi, s tolažilno nagrado, pa vendarle.

Kdo srečnejši od mene :)

Da o tem, kakšno prijetno 'duvaško' orodje sem pridobil za kasnejša leta ne govorim. Ampak takrat tega seveda še nisem vedel. In moč tega 'prepričevalnega orodja' kar raste. Še malo in bo tridesetletnica (40! opomba ob repostu). Beat this!

Te številke Galaksije žal nimam ohranjene. Niti 'Računarov'. Papir pač izgine, spomin ostane. Na srečo je legendarni urednik Dejan Ristanović objavil takratne tekste na spletu in kdor želi, si lahko prebere kako je pisalo takrat danes daljnega leta 1983.

http://www.dejanristanovic.com/refer/konkurs.htm

Pa še povezava na online tekst prve številke 'Računari u vašoj kuči'. Priporočljivo branje za vse nostalgike in arheo kompjuterske strokovnjake. Če je to pravi izraz :))

http://www.dejanristanovic.com/rac1/index.htm

Ps. Opozarjam cehovske kolege in vse potencialne programerske oponente, da bom v primeru hujšega nasprotovanja in deljenja drugačnih mišljenj, ta skoraj 30 (40!) let star naslov kot argument moči in geekovske superiornosti, potegnil na plano in z njim končal vsako debato :))

Robert Brežnik

Published on cawters.com, november 22 2010. Repost!

Posted on