D.F.Jones - Kolos

photo filler by cawtama

Polno ime avtorja je Dennis Feltham Jones, naslov originala, ki je izšel leta 1966 pa Colossus. Pri nas izšlo leta 1976, še vedno v času pred prvim pravim računalniškim bumom.

Slednji so ravno tema tega romana. Računalniki namreč, ne bumi ;) Pravzaprav gre le za dva, ameriškega in ruskega. Prvi je ustvarjen za na napad ali obrambo pred drugim, and vice versa seveda, stvari pa se zapletejo, ko nekako vzpostavita zvezo, danes bi reklo 'connection' in prevzameta nadzor. Čudovito čtivo za ljubitelje računalništva, še posebej tiste, ki so te čase še nekako doživeli. Čas, ko so rezultati prihajali iz računalnika le na papirnem traku, o monitorjih še ni bilo duha ne sluha. Knjiga je polna tehničnih detajlov, kar ji doda na vrednosti. Če znate vsaj malce matematike še toliko bolj, saj lažje sledite nekaterim parametrom. Je pa drugače knjiga dokaj lahkotno zf delo, antiutopično seveda. Na srečo do stvari, ki jih 'Kolos' opisuje še ni prišlo. Ali pa je prišlo že zdavnaj, le na tako prefinjen način, da tega ne zaznavamo. Sploh ne kot nevarnost.

Knjigo sem imel malce 'zabačeno' v kleti in sem jo med novoletnimi prazniki z užitkom prebral. Sem pa iovršil nekaj 'query-jev' na wikipedi-i in bil prijetno presenečen, da obstajata še dva nadaljevanja te knjige. Priznam,... nisem imel pojma, ampak toliko bolje. Že 'trace-am' kar me zanima.

Prazgodovina računalništva, ampak recimo temu, doba po kameni dobi. Obvezno čtivo za poznalce in retro freak-e! Ocena subjektivna in potencialno sporna, kot je vselej pri zadevah, ki imajo zaradi zgodovine, dodano vrednost.

Robert Brežnik

Published on cawters.com, april 1 2010. Added photo by cawtama, from january 26, 2019.

Posted on