Hitro branje ali zakaj že od nekdaj spadam med super heroje

photo filler by cawtama

Vidimo jih povsod.

Reklame in vabila za tečaje branja. Branja? Ja, branja. Ampak ne branja kot ste ga navajeni, ampak hitrega. Kaj hitrega, super hitrega, tako rekoč bliskovitega branja knjig in časopisov, kar je priznajte vsekakor zaželjena vrlina. S poudarkom, da se tega, za določeno plačilo, lahko nauči vsak.

Malce neskromno, ampak z velikim veseljem povem, da mi je bil tak tečaj prihranjen že odkar vem zase. Takoj ko smo dobili prvo domače branje, ali pa recimo drugo,… hehe, sem ‘skužio’; da sploh mi sploh ni potrebno brati vrstico za vrstico, ampak da je dovolj, če nekako s pogledom ošvrknem stran za stranjo. Prav zares. To je težko opisati. Še najbolje bi opisal tehniko, če rečem da s pogledam naredim nekakšen X po strani. Čudno, ampak deluje. Ampak pozor. Sploh ni v naprej določeno v katerem kotu začnem brati. To traja kakšno sekundo, trenutek več ali manj. In strani kar letijo. Včasih se mi pojavijo nekakšne zgostitve, ki mi upočasnijo pogled, kar dejansko pomeni, da na tem območju še malo švigam v manjših X-sih, dokler zgostitev ne izgine. Toda to je le nekaj sekund več in voila, goto next page. Če dobim občutek, da sem nekaj spregledal ali ne razumel in takrat točno vem koliko strani moram nazaj, kar se mi zdi posebej zanimivo.

Ne verjamete? Prav zares že od malega berem tako in trdim, da je hitro branje še kako mogoče in zelo učinkovito, ima pa svoje minuse. Prvi je jasen, v dobri knjigi ne uživaš tri dni, ampak kako uro, dve, mogoče kaj več,… če se prav potrudim hehe. In pa da na ta način ne morem brati knjig z formulami ali grafi, oz. učbenikov in skript. Kar je po svoje škoda, hehe, ker bi bil hitri učenec, kot Mila Jovović v 5.element-u. Sem se pa zadnjič zmrazil, ko sem nekje pil kavo in za sosednjo mizo gledal mlajšega človeka, ki je bral roman z ravnilom v roki. Prav opazoval sem ga kako je počasi premikal ravnilo, vrstico po vrstico. Ampak, tudi tako je ok. Glavno da se bere.

Zakaj spadam med v naslovu omenjene super heroje? Super branje je super moč.

Robert Brežnik

Published on cawters.com, march 15 2009. Added photo by cawtama, from june 7, 1018. Repost!

Posted on