Posle devedeset godina, Milovan Glišić

photo filler by cawtama Ghost town Abitanti - Photo by cawtama, from march 12 2018!

"Odista je strašna ta gudura gde je vodenica zaroška. S jedne strane gusta šuma, i danju je mračno u njoj, a kamoli noću. S druge strane krševi i stene, sve neke okapine, čini ti se sad će se survati dole. Rečica se vijuga ispod one strane gde je šuma, pa gdešto huči preko širokih ploča strmo u virove, gdešto zavija između stena krupnih kao plašće. Vodenica je baš pod jednom takom stenom, priprta kao lastino gnezdo uz nju."

Milovan Glišić je avtor nekaj znanih srbskih pripovedk, med njimi tudi omenjene Posle devedeset godina, ki opisuje znamenito staro legendo iz vasi Zarožje pri Bajini Bašti. Pravzaprav je zgodbo le zapisal, širila se je namreč po ustnem izročilu iz roda v rod.

Gre za etnološko precej bogato ljubezensko zgodbo, začinjeno s humorjem in grozljivimi elementi. In ravno zaradi teh grozljivih elementov je pravzaprav zelo zanimiva. Poleg starega jezika seveda, ki je za slovenskega bralca kar malce težko razumljiv.

Glavni lik je v bistvu stranki lik. In seveda obratno. V starem mlinu nekdo ubija mlinarje. To ni nihče drug kot Sava Savanović; 'človek'; ki že 90 let pije kri nepremišljenim žrtvam. Več pa zaradi relativne kratkosti pripovedke ne smem izdati. Lahko pa še dodam da so po tej, mogoče najbolj znameniti srbski vampirski legendi posneli film z naslovom Leptirica (1973), ki je zelo originalen in svojstven da ga je že zaradi tega vredno pogledati.

Pri raziskovanju teh 'resničnih' dogodkov človek naleti na zelo zanimive stvari in kaj hitro uvidi, da Romunija niti ni tako polna krvosesnih legend kot Srbija.

Naj nadaljnim samostojnim raziskovalcem omenil le evropsko znanega vampirja Petra Blagojevića iz Velikog Gradišta in Ilijo Vampirdžijo, velike lovca vampirjev, ki ga pa moram še malce raziskati. Da ne bo pomote, gre za resnične osebe. Po legendi seveda!

Mlin v Zarožju poleg Valjeva stoji še danes. Zelo zanimiva zgodba za branje in kot turistični vodič po poteh Save Savanovića. Zgodbo brez problema najdete na netu, pa s tem ne mislim piratske verzije.

Še naslov druge knjige kjer se Savanović pojavlja: Strah i njegov sluga, Mirjane Novaković.

Robert Brežnik

Published on cawters.com, januar 19 2011. Repost!

Posted on