Check Your Totem

photo filler by cawtama Altered reality - Photo by cawtama, november 3, 2018, camera Sony Alpha 6000

Za vse hipsterje, ubergeeke in vse ostale 'wannabecool' pretendente, se je s filmom Inception pojavila ta moment res vroča besedna zveza oziroma fraza, ki jo morate obvezno obvladati.

Gre za velelno obliko 'Check Your Totem' oz. v slovenskem dobesednem prevodu 'Preveri svoj totem'; ki pa se mu geeki na splošno raje izognejo. Hja, tako pač je to.

Vprašajte raje zakaj vendarle gre?

Z drugimi besedami je nekako tako, kot bi vam nekdo rekel: 'Fant, sanjaš!!! oziroma 'Fant, zbudi se!'. Stvar izhaja iz omenjenega filma Inception. Pri nas preveden kot Izvor. Kdor je je film videl, mu je 'osebni totem' jasna zadeva, kdor pa ne, je pa na dobri poti, da tega teksta ne bo čisto razumel. Ali pač?

Povedano kar se da enostavno je 'osebni totem' neke vrste predmet ali lastnost, ki je poznan samo vam in vam služi kot enostaven dokaz za odgovor na vprašanje ali ste v pravem svetu ali pa vse skupaj le sanjate. Brez heca. V filmu glavni junak Cobb uporablja vrtavko. Če le ta po nekaj trenutkih pade je svet resničen, če pa se vrti v neskončnost, vse kar vidi le sanja. Aha porečete,... saj to mi je pa nekako razumljivo. V sanjah se pač dogajajo čudne stvari. No, samo ne prehitro.

Omenjeni primer je eden takih, s katerim se na raznih forumih tolmači pomen totema. Ampak ta razlaga imho ni pravilna. Pozor na besedo 'osebni'.

Poglejmo drug 'osebni totem'. Obtežena kocka. Pri vsakem metu pade recimo štirica. Obtežena zato, da ima svojevrstno lastnost, ki jo pozna le lastnik. In če se v svetu, pozor tu še ne vemo ali realnem ali sanjskem, kocka obnaša normalno vemo,... da nič ne vemo,... Oprostite spet se ne šalim, pozabil sem povedati, da imamo dve vrsti sanj, sanje, ki jih sanjamo mi in sanje, v katerih sicer nastopamo, toda sanja jih nekdo drug. Stvar gre še krepko naprej, vendar ostanimo na tej stopnji in malce analizirajmo primer.

Recimo da nastopamo v sanjah, ki jih sanja oz. kreira nekdo drug. Kako vemo da je situacija takšna kot je? Vržemo kocko. Če kocka pada 'normalno' potem vemo da se nahajamo v sanjah, saj tisti, ki kreira naš sanjski svet ne pozna lastnosti našega totema. Aha!! Gotit? Kreator sanj naredi svet takšen za katerega pač ima podatke. Ve da imamo kocko, ne ve pa da je obtežena. In nasprotno, če kocka 'pada' na same štirice, potem vemo, da se nahajamo v realnem svetu in da jasno, ne sanjamo oz. pravilneje, da nismo sanjani.

Komplicirano? Niti ne. Prave komplikacije šele pridejo. Kajti če sanjamo sami, se pravi če smo kreator sanj, potem seveda poznamo lastnosti našega totema in nam slednji prazaprav ne more pomagati. Njegovo 'lastnost' bomo seveda znali simulirati in bodo tudi v sanjah padale same štirice. Heh! Saj resnici na ljubo, se film v te špekulacije ne spušča, jih pa zato več kot omogoča.

In zdaj vidite da Cobbova vrtavka, ne more odgovoriti na vprašanje ali sanja svoje sanje ali ne. Lahko pa pove ali se nahaja v sanjah drugega. Za preverjanje svojih lastnih sanj bi Cobb moral imeti drugačen totem. Kaj?? Torej naj bi obstajalo še več vrst 'osebnih totemov'? Imho ja. Film na to vprašanje nima odgovora. Jaz le malce špekuliram. Vrsta totema je direktno odvisna od tega kaj hočemo preverjati. Pravo vprašanje je nekako v smislu: Kdo sanja in koga sanja in na katerem nivoju je? Khmm!! Kako? Pozabil sem dodati, da lahko sanjamo, da sanjamo, da sanjamo, da nas sanja, da sanja, da sanja ,... Rekurzivni princip, s tem da se lahko na vsake nivoju zamenja kreator oz. sanjač. In specifičen totem bi deloval le na posameznem nivoju. IMHO jasno, lahko se motim.

Kakšen totem torej potrebuje Cobb, da lahko ugotovi ali sanja svoje sanje ali ne? Po pravici povedano nimam prave ideje. Tudi, če bi imel za to primerno zadevo, ne vidim razloga da bi se v sanjah spomnil da jo uporabi. Ampak recimo, da imamo tako željo nekje v podzavesti, saj tudi obstaja stari rek, da se moramo uščipniti da sanjanje preverimo. Vidite to je totem. Aha,... toda ali deluje? Po moje ne. Če sem budem in želim preveriti ali sanjam, se že uščipnem, toda kadarkoli sem sanjal, kar seveda lahko z gotovostjo trdim, nikoli nisem imel želje, da bi preverjal in se ščipal. Zato je pač potrebna nekakšna kontrola naslednjega nivoja, ki jo seveda nimamo. Isto bi bilo tudi s totemom.

No tako,... zdaj veste. 'Check Yout Totem' je trendovska fraza, ki se bo prijela ali pa tudi ne. Meni se zdi cool. Film sproža neštete debate in tako je tudi prav. Nabavimo si torej toteme in jih uporabljajmo. Svojega sem pravkar uporabil in vem da je to kar počnem zdaj resničnost in ne le projekcija kašnega sanjača, ki sanja mene kako pišem.... Brez panike zdaj prosim, smo že čisto na koncu.

In kakšen totem sem uporabil jaz? Nak, tega pa res ne smem povedati!

Robert Brežnik

Published on cawters.com, december 8, 2010. Repost!

Posted on