Zamenjava baterije na CD Pulse Pink Floyd

cd pulse, baterija Fotografija ovitka in utripajočega dela - Photo by cawtama, from july11 2018

Ja, seveda ste ponosni lastnik vintage cd-ja skupine Pink Floyd. Fora tega ovitka je, da ima v sebi pulzirajočo led diodo, kar izgleda cool na polici. In jasno, baterija se prej ali slej iztroši.

Toda problem se pojavi ko uvidite, da je paket narejen tako, da baterije ni enostavno zamenjati. Nič bati, malo precizno usmerjene grobe sile pa bo.

Delate jasno na svojo odgovornost. Kaj pa mislite, da obstaja za to servis? Potrebujete običajen kuhinjski nož, tak top, ovalen, pribor za na mizo pač. Z njim pazljivo razlepite eno stranico dvojnega hrbtišča. Karton od znotraj. Dvojno dno. But, careful major! Razlepite le eno stranico. Pazite da nič ne poškodujete.

Z eno stranico razlepljeno (namerno uporabljam ta izraz), skušate z močnimi sunki izvreči notranjost. In dvojno hrbtišče se prej ali slej vda. Zagledate nekaj podobnega kot je na sliki, kar spet pazljivo izvlečete. To je pač elektronika. Priznam, da sem navdušen. Floydi so bili vedno nekompromisni. Tu je pravcato kvalitetno tiskano vezje. Zamenjate baterijo in potem izbuljite oči, kot sem jih jaz, ker stvar ne deluje. Hja, madonca, nič lažjega, pregledam vse, vse deluje. Itak je stvar dokaj enostavna. vsebuje le LM3909, znan driver za led diode, ki pa se danes skoraj ne dobi več. Prav škoda. No, ko je bila moja inženirska samozavest že močno načeta mi kapne. Ležišče za baterijo je prispajkano napačno. Haha, kakšna glupost. Ko dajete ven staro baterijo jasno tega ne opazite. Novo baterijo pa morate vstaviti napačno obrnjeno. Ali pa da odspajkate in pričvrstite ležišče na novo. Kdo bi si mislil. No, sestavljanje je obratni proces od razstavljanja. Če stvari ne znate spravit nazaj kot je bila, si te plošče itak ne zaslužite.

Sem pa dobil neke ideje za upgrade zadeve. Fino bi se dalo uporabiti kakšno novo modro diodo, z mikrokontrolerskim driverjem, dc-dc step up z 1.5v na kakih 5v. In pwm za pravo pulziranje. To kar je sedaj je utripanje, ne pulziranje. Lahko pa se led diodo uporabi tudi kot senzor svetlobe, resnično ne nabijam, lahko se izvede z navadno led diodo, ker je fotoobčutljiva, tako da bi lahko podnevi stvar ugasnila. Če bo kaj interesa, lahko vintage cd dobi vintage pulz.

Robert Brežnik

Published on old cawters site, May 29, 2009. Repost!

Posted on