Foo fighter v krušni peči

photo filler by cawtama Rust never sleeps! - Photo by cawtama, from june 9 2018!

Ne, ne gre za znano glasbeno skupino Foo fighters, ampak nekaj kar sploh ne vemo kaj je. Izraz se velikokrat sliši, zato sem sklenil stvar malce raziskati in voila,... foo fighter je nerazumljiv in nepoznan pojav, ki so ga večkrat opazili piloti zavezniških lovcev v drugi svetovni vojni. Neke vrste neznani leteči predmet ali kaj takega torej.

Seveda ni nujno da gre za predmet. Največkrat je bilo'tisto' videno v obliki leteče ognjene krogle, ki so jo piloti videli med svojimi poleti. Stvar so seveda raziskovali, ampak v vseh teh letih je ostala nekako nepojasnjena.

Nekdo je pojav v šali imenoval foo fighter. Sama beseda 'foo' izhaja iz leta 1930, ko je neki risar pod kitajsko figurico napisal foo, kar je mogoče izpeljanka od fu, se pravi kung-fu,... po drugi strani pa naj bi stvar bila predhodnica znanega akronima fubar. Če kdo ne ve, to je znana kratica za F_c_ed Up Beyond All Recognition. Stvar se je razvijala še naprej ampak to si preberite sami. Internet je seveda poln takšni tekstov, teorij in pojasnil.

Nekateri trdijo da so foo fighterji skrivno orožje nacistov, nekateri pravijo da gre za razelektritvene pojave med samim letom na krilih aviona, teorij je kolikor hočete. Ena razlaga je tudi da je to skrivnostna kroglasta strela, ki dejansko nikoli ni bila dokazana. Videli so jo pa mnogi.

Pozor, rekel sem da so jo videli mnogi. Med njimi tudi moj stari oče, dedek če hočete in vsi ki so bili prisotni. To je tudi razlog za tale prispevek, ker se mi zdi zelo zanimivo da poznam nekoga, ki je stvar videl.

Kot je povedal, je pred leti, ko so na kmetiji še kurili na drva, priletela nekako v hišo ognjena krogla velikosti žoge, verjetno skozi široki dimnik v krušno peč, se kakšno minuto premikala sem ter tja po kuhinji, žarela in prasketala od električnih isker ter na koncu izginila. Puf,.. v nič.

Vsi so bili seveda zgroženi, pojava pa seveda niso znali pojasniti.

To se jezgodilo pred kakimi 60-timi leti ko kmetje seveda niso absolutno nič vedeli o kroglastih strelah. Kaj kmetje, dejansko nihče ni o teh zadevah vedel kaj več. Saj je še danes tako. Niso imeli tv ali revij kjer bi o teh stvareh lahko brali. Internet ni bil niti pojem. Tako, da si niso mogli domišljati da vidijo nekaj, kar so si drugi izmislili. Če me razumete. Niso bili pod vplivom ali sugestijo. Zame je to dokaz.

Točno takšna pričevanja so na tv danes prav pogosto. Kroglaste strele zna biti res obstajajo. Verjetno pa je obisk foo fighterja v kuhinji mojih starih staršev edinstven primer v svetu. Verjamite ali ne, jaz sem tu odločen. Izhodišče za kakšno twillight zone epizodo?

Robert Brežnik

Published on cawters.com, september 9 2009. Repost!

Posted on