Izkaznica ZSMS in koncert skupine Bijelo dugme

photo filler by cawtama Izkaznica ZSMS! - Photo by cawtama, from october 1 2012!

Ob Dnevu mladosti, danes 25.maja, bom povedal samo anekdoto, kako sem ostal brez tega vsekakor 'vintage' dokumenta.

Naneslo je, po moje v 8.razredu osnovne šole, da sem s prijateljem M.P. dopoldne sedel v celjski pivnici in pil (verjetno) pivo. Ok, priznam, danes to ni najbolj korektno. Nenadoma je vstopil možak ter se na ves glas začel dreti da je danes koncert Bijelog dugmeta v hali golovec in da potrebuje pomočnike, se pravi fizikalce, za delo na stage-u. Vsi dobrovoljni "roadie-ji" si bodo lahko brezplačno ogledali koncert, če bodo tudi po njem pomagali pospraviti oder.

Seveda sva z MP-jem bila oba takoj za to in se prijavila. Opozoril naju je še naj prineseva s sabo kak dokument, kot garancijo da mu na koncu ne bova ušla.

In ker jasno osebne izkaznice še nisem imel, sem vzel s sabo znamenito rdečo izkaznico članstva v ZSMS, ki sem jo imel pravzaprav samo šele kakšno leto. Bi rekel iz sedmega razreda.

Bijelo dugme je bilo takrat na višku slave. Vsejugoslovanska euforija po izidu njihove prve velike plošče Kad bi bio bijelo dugme je zajela tudi nas. Tudi sam sem bil lastnik LP-ja, čeprav je bil ovitek Dragana S. Stefanovića, mladini skoraj neprimeren. Poglejte pač sami. No in tako sva pozno popoldne prišla postavljat oder in predala izkaznici kot jamstvo. Takrat sva seveda še oba verjela da bova na kraju tudi pospravljala. Dokler nisva spoznala kaj je pravzaprav treba narediti. Postaviti je bilo potrebno dva ogromna stolpa zvočnih skrinj, se pravi 'zvočnikov'. Na vsaki strani po en stolp. En boks, skrinja, to je tako nekako kot 4 hladilniki skupaj, postaviti jih je bilo treba pa v piramidno skulpturo do vrha. Skratka delo za sužnje faraonov, ne pa za nas, ki smo imeli vsak po 50 kil. V vsakem stolpu jih je bilo vsaj 20, rečeno takole na pamet. Ali celo več, ne vem, vem da sem bil izmučen kot še nikoli. Pa še še začelo ni.

In kdor hodi na koncerte velikih zvezd ve, da so že ti sami naporni. Hehe, dobro no... na koncertu pa sem le bil. In to celo v backstageju. Ponosen sem da sem jih gledal na višku slave, kasneje jih nisem videl nikoli več. Največji hit takrat je bila Selma, pa tudi Ima neka tajna veza in Kad bi bio bijelo dugme ,... in tako dalje. Legende pač.

Ampak že med koncertom sva sklenila, da ni šans da pomagava potem še demontirati piramide. Itak nisva imela moči. In tako sva jo pobrisala, S Pony Expressom. Takrat popularnim motorinom, po moje znamke Puch. Jaz sem bil ponosni lastnik Tomos avtomatika, toda takrat je ostal doma, tako da sem se peljal sedeč zadaj na tanku od bencina. No, mešanice hehe. In izkaznica je ostala pri pravih roadie-jih skupine Bijelo dugme. Po moje kar primerno. Ampak, če se javi tisti, ki jo mogoče še ima, mu pa z veseljem častim kakšno pivo,... Ajde javi se, molim te.

Dopisano kasneje: izkaznico sem precej dobil nazaj v poštni nabiralnik. Hvala neznanemu dobrotniku.

Robert Brežnik

Published on cawters.com, may 25 2009. Repost!

Posted on