Guitar Stage Monitor

photo filler by cawtama Pocket stage monitor for acoustic guitar. Photo by Cawtama, from october 8 2010.

Hm, malce težav sem imel pri samem naslovu.

Tole je tako samosvoja stvar, da niti pravega naziva nima. Ker nisem profesionalni glasbenik, nisem vedel da se kaj takega sploh potrebuje. Ampak nekdo, ki to je, mi je omenil, da med nastopom v živo premalo sliši svojo akustično kitaro. Seveda ima svoj odrski monitor, ampak kljub vsemu bi se mogoče obneslo imeti še kakšen priročen osebni monitor s slušalkami priključen takoj pri kitari in z montažo npr. na paščku.

In sem poskusil narediti nekaj uporabnega.

Se opravičujem, ampak odslej sledi malce tehnikalij.

V osnovi je tu hud problem. Vse kar se priključi med kitaro in ozvočenjem, utegne spremeniti končni zvok. Še huje, lahko doda šum, motnje, da o brumu ne govorimo. Lahko, ni pa nujno.

Torej 'absolute noiseless design' je popolni imperativ pri konstrukciji takšne zadeve. V osnovi gre za delilnik signala, signal splitter, obogaten s signalnimi bufferji, brez dodanega gaina na izhodu za ozvočenje. Drugi izhod gre v slušalke in ima lasten ojačevalec s kontrolo volumna.

Stvar je narejena s fet transistorji, ker so malošumni in imajo mehak nevtralen zvok. Ojačevalec za slušalke je narejen na osnovi genialnega čipa lm386, ki je tu res dobro opravil svojo nalogo.

Vezje sem zapakiral v priročno škatlico in voila, stvar se obnese odlično. Deluje kot je bilo zaželeno. In kaj čem drugega kot da lasten izdelek ocenim s petico. Hehe. Ko dobim kritiko od 'endorserja' pa jo tule dodatno objavim.

Če ima kdo kakšno zanimivo idejo ali željo kar na dan z njo. Mogoče lahko ustvarimo kakšen svetovni bestseller, kar bi se v času krize vsekakor prileglo, mar ne? :))

Robert Brežnik

Published on cawters.com, october 8 2010. Repost!

Posted on