Popolni sončni mrk. Balaton, 1999.

photo filler by cawtama Total solar eclipse 1999. Photo by Cawtama, from avgust 11 1999.

Na tole fotografijo sem prav ponosen.

Bil sem na pravem kraju, ob pravem času in imel srečo z vremenom, pa še s čem.

Popolni sončni mrk je bil 11.avgusta leta 1999 in je bil milo rečeno spektakularen.

S prijatelji smo sklenili, da pojdemo gledat v Avstrijo, ker so astronomske revije pisale, da bo v Sloveniji viden le okrog 98 procentno. Kar še zdaleč ni takšna predstava, kot jo naredita dodatna 2%. Toda v Avstriji je deževalo in napoved ni bila najboljša. Oblaki pa krog in okrog.

Jasnilo se je le nekam proti vzhodu, kamor smo tudi zavili in tako dobesedno bežali slabim vremenom. Nekje ob jezeru Balaton, že na Madžarskem, nas je začuda obsijalo sonce. prav neverjetno. Kot da se je zgodil čudež. Kakšne pol ure pre začetkom astronomsdke predstave so pogoji za opazovanje mrka iz nemogočih postali 100%, torej popolni. Zaradi dežja sprano ozračje je bilo kristalno čisto.

Imel sem toliko časa da sem pripravil moj napol delujoči Canon Eos 1000 in 100-300mm zoom teleobjektiv od Sigme. Fotografiral sem na Fuji Velvia 100 ISO. Vse skupaj sem dal na mali stativ in na streho avtomobila. Oprema torej nekako precej švohotna. Moj 'entry level' Canon niti ni imel priključka za žicno sprožilo!!, zato sem bil prisiljen uporabljati 10 sekundni timer, kar je pri mrku dolgem 1 min in 40 sek dobesedno izguba časa.

Kakorkoli že, kljub vsem pripravam, sem bil dobesedno nepripravljen. Hja, amater pač. Prvi in mogoče tudi zadnji popolni mrk v mojem življenju.

In mrk je bil resnično spektakularen. Nisem bil prepričan ali fotkam prav, navsezadnje izkušenj tu nisem imel nobenih. Upal sem, da mi bo uspela vsaj ena dobra fotografija. No, in uspele so kar vse. Ujel sem celo takoimenovani Bailey's Beads in diamantni prstan, ampak mi je tale objavljena nekako najljubša. Ob desetletnici tega dogodka bi dodal le to, da če ne bi bil tam v živo, ne bi vedel kaj sem zamudil.

Zgodovinsko.

Robert Brežnik

Published on cawters.com, june 1 2009. Repost!

Posted on