Severni revir belog rudara, Milutin Ž. Pavlov

photo filler by cawtama Fire awaits - Photo by cawtama, from januar 12 2019!

Resnično magična knjiga. Ampak ne za vsakega.

Kot vse magične zadeve, je tudi ta namenjena le posvečenim oz. bolj skrivnostno rečeno, iniciiranim. Zato na začetku takoj neke vrste 'disclaimer'. Vsi, ki niste deklarirani jugonostalgiki, nimate s to knjigo kaj početi. Drugi pa, če jo le lahko kje dobite, si jo vsaj malce poglejte.

Njena magičnost me je zgrabila takoj v prvem trenutku, že v antikvariatu, kjer je ležala, kdo ve kako dolgo. Že na otip je bila nekako drugačna, izven našega časa. Ob bežnem pogledu pa me je uročil njen uvodni tekst, kjer med drugim nagovori takole:

"Neka ostane nekoliko redaka, ako nekada daleko knjigu neko s kakvog tavana skine, videče čoveka, čuče korak naše krvi u sopstvenom srcu."

In tekst je čisto zares zadel pravega, se pravi recimo temu, ljubitelja. In to po 36 letih, saj je knjiga izšla leta 1974 v Zrenjaninu. Vem, sliši se melodramatično, ampak mene ganejo resnične zgodbe in redka naključja. In ko sem prebral še podnaslov: Drama jezgra života ili gnev iz zemljine utrobe, sem vedel da sem našel nekaj dragocenega.

Gre za za čudno mešanico proze, poezije, poezije v prozi, fotografij, faksov in telegramov, dnevnikov in pričevanj,... O delavcih na naftnih vrtinah,... 'Naftaših'.

Knjiga je namreč v srbohrvatskem jeziku. In kaj tako poetičnega verjemite že dolgo nisem bral. Pazite, piše 'naftaš' o 'naftaših'; o dogodkih na vrtinah v Jugoslaviji v letih 1950-73.

In iz tega dela umetnost. Resnično zanimivo. Večina dogajanja je v Vojvodini, kjer je bilo očitno največ vrtin. Konkretneje okrog Kikinde. 'Smrt je savest s kojom naftaš igra karte'... pripoveduje Milutin Ž. Pavlov, ... 'Ko može opisati ruku što zateže čeličnu sajlu na -35 i više stepeni ispod nule',...

Namerno pišem nekaj citatov, da občutite moč poezije v tej preprosti prozi, saj je malo verjetno da boste knjigo kje uzrli. 'Nekom je Cvetičanin samo prezime, a čovek živ goreo kičmom i mozgom: ljudi, čovek goreo',...

Iz tekstov vre solidarnost in kar hitro je jasno da beseda 'bratstvo' ni bila le puhla skovanka. Res, mene je knjiga navdušila že z dokumentarnega stališča, njena prava moč pa se skriva v žaru želje, da bi naslednjim rodovom nekako predstavili lepoto enega najtežjih poklicev na svetu.

'Poljem pešačiš. Čizma blato upija, zadržava. Noču stigneš s posla, niti spavaš, niti jedeš, oči ti zapaljene, izlomljen si...'

Robert Brežnik

Published on cawters.com, september 14 2010. Repost!

Posted on