Super strip Biblioteka (stripi v YU 2)

photo filler by cawtama O stripih na področju bivše Jugoslavije, del 2. starejši tekst z bivšega cawters page-a, okrog leta 2000, nepopravljen

Tam nekje v časih tednika Zvitorepec, kar precej nazaj, kakih 30 let in več, sem spoznal stripe v srbohrvaščini.

Ne spomnim se, da bi bila to kdaj težava. Tuj jezik, haha sploh ni (bil) problem. Važno da je bila pucačina Opisana serija stripov sodi v področje poznavalcev, mlajše generacije se je ne bodo spomnile, razen kasnejše serije, ki pa ni popolnoma ista, je le njen naslednik.

No, torej.

Kot vsak mladac v tistem času, sploh nisem mogel jesti, ne da bi zraven bral. In če se prav spomnim, se je takrat prvic pojavil pomfri pommes frites hehe). Vsaj pri nas doma. Prava klasika, mulac je pomfri, v roki strip, sploh ne ve kaj je, ve kaj bere.

Spoznal sem strip malega formata, kartonaste platnice, razni junaki, kot nalašč za k porciji pomfrita. Teh stripov nisem kupoval, ampak so bili zmeraj pri hiši, saj veste, mali obvladajo menjalno trgovino. In spoznal sem junake: Diabolik, Uranela, Pauk, Ironside, El Desperado, Čelicna kandža v tej seriji zudi pandža). Kasneje tudi Alan Ford. Stripe je izdajal Plavi Vjesnik, pod serialnim imenom Super strip biblioteka.

Najbolj cenjen je bil Diabolik. In Pauk. Diabolik je bil kriminalec, v službi zakona, ali pa tudi ne. Imel je punco, imenovano Eva Kant, njegov šef je bil inšpektor Ginko. In spomnim se, da je takrat prišel v kino tudi film, imenovan jasno Diabolik, in mularija (mi), ga je šla seveda gledat. Pauk je bil podobnega kova. Spomnim se da je bil oblečen v črno, kot Diabolik, imel pa je neke cilindre na hrbtu priključene na pištolo iz katere je brizgal nekaj mreži podobnega. Opomba: Pauka iščem že nekaj časa. Dečki, sto posto ga ma kdo, se priporočam. Še ena opomba: nič več, sem ponosni lastnik vseh številk. Uranela je bila druga zgodba. Hipijevski časi, svobodna ljubezen, znanstvena fantastika, torej, blago erotična fantastika. Ampak vseeno, kot mulac, sem ga doma položil vedno spodaj. Hehe. Pojavil se junak, kateri me je spremljal celo mladost, Čelicna kandža (Jeklena pest po slovensko). O tem junaku bom pisal posebej. Pa narednik Ironside, vojne zgodbe. Podnalov seriala je bil Pobjeda, kdor je bral stripe iz tega obdobja, mu je zdaj naredilo klik. Pa jasno El Desperado, junak narejen po Clintu Eastwoodu. Ampak nekako ni bil cenjen. Kasneje, približno po 100 številkah se je pojavila legenda vseh legend Alan Ford, ki je počasi prevzel primat in popolnoma izpodrinil ostale junake. Številke Alan Forda iz te serije dosegajo cene 50 Eurov in več. Če samo pomislim da sem jih imel skoraj vse. Aha, še Johhny Nero in Baraccuda iz te serije, krimi.

Še kot zanimivost, ohranjene imam 3 številke, v izdanju Plavega Vjesnika: Diabolik, st.49, Muzika i krv (thanx urban) El desperado, št. 85, Susret sa smrču (isto) Uranela, št.48, Kristalna kugla (opomba: kot že rečeno, danes leta 2010, imam vse)

O Alan Fordu bom pisal drugič, kakor tudi o junaku katerega je predstavil prav Plavi Vjesnik, imenoval se je Dan Dare (Den Deri) in je bil izredno kvaliteten znanstveno fantastični strip, v barvah jasno in format a4, revija. Toplo priporočam. Iskana roba, zadnjič sem na Ebayu videl ceno 300 funtov angleških), za eno specialno izdanje Dan Dareja.

Ampak prišlo so časi, ko smo se kot mulci drli sto mu gromova, hiljadu mi retorti, hiljadu mi doboša, sto mu sekira, hehe, jasno poznane stvari, in jasno, novi junaki. Te verjetno poznate.

Še to, Diabolik se tudi danes dobi v kiosku, to so reprinti takratnih izdaj. Upam da se bo pojavil tudi Pauk. Pa ne spiderman.

Prihodnjič: Lunov Magnus Strip in Zlatna serija

Robert Brežnik

Published on cawters.com, januar 30 2010. Repost!

Posted on