Albert Londres - Dante ni videl ničesar (Biribi)

photo filler by cawtama Skoraj opuščeno naselje Abitanti ob meji s hrvaško, slikano na Kodak HIE infrared film - Photo by cawtama, from june 5 2006

Te najdbe sem bil prav vesel. Na polici med 'odpadnimi' knjigami, ki so v bistvu namenjene na pot brez povratka, lahko človek najde marsikaj. In tako je naneslo da sem našel malo, neugledno knjižico z originalnim naslovom Dante n'avait rien vu, ki je v originalu izšla celo davnega 1924. Pri nas prevedena v Dante ni videl ničesar, s podnaslovom Biribi, leta 1960.

Za kakšno vrsto zgodbe gre, postane takoj jasno ko pogledamo kaj Biribi v bistvu je. Gre za vojaški slengovski izraz 'biti poslan v Biribi', kar pomeni biti premeščen v kazenski bataljon tujske legije v severni Afriki (povzeto po wikipediji). Yep. Knjiga je polna zgodb in pričevanj iz časov začetka 20. stoletja iz kaznilnic(e) na vročem pesku afriškega kontinenta.

Ne gre za neko vrhunsko literaturo, vrednost teh zgodb je v uvidu v dogodke, ki si jih moderen in civiliziran človek komaj predstavlja. Čeprav so opisani doživljaji na trenutke tudi precej brutalni, pa branje ni naporno,... Konec koncev nekaj o brutalnosti pove tudi naslov, ki se seveda nanaša na Dantejev pekel.

Avtor Albert Londres je meni seveda popolna neznanka, ko pa sem malce raziskoval njegovo delo, sem uvidel da je bil raziskovalni novinar po celem svetu, kjer je popisoval stvari iz katerih je razvidno, da je bil svojevrsten 'vojni' dopisnik. Pričujoča knjiga se dogaja v severni Afriki, ostale pa v Senegalu, Kongu, Arabskem polotoku, Rusiji,... Res impresiven seznam. Še posebej zanimivo se mi zdi, da je popisoval tudi pretrese na Balkanu okrog leta 1932.

Tako,... knjigo boste seveda težko našli. Če pa vendarle in vas takšno branje zanima, pa lahko zatrdim da vas bo pritegnila. Rariteta.

Robert Brežnik

Published on cawters.com, november 3 2011. Repost!

Posted on