Zid smrti

photo filler by cawtama Fotografija avtomobilskih luči in semaforjev v daljavi - Photo by cawtama, from july11 2018

Nazadnje sem ga videl kakih 30 let nazaj.

Pročelje z liki v stilu junakov avanturističnih b filmov, prodajalec kart kot pravi 'smutljivac'; okrog pa še par tipov, kot s tiralice. Še vedno se spomnim vonja bencinskih hlapov in strašnega rohnenja motorjev, ki je v zaprtem prostoru delovalo popolnoma nezemeljsko. Bil sem tako mali, da sem komaj videl čez leseno ograjo.

In gledali smo v globino.

V globino arene, kjer so neustrašni in dobesedno vsemogoči ljudje, v črnih ofucanih, ročno izdelanih usnjenih jaknah, izvajali vratolomne vožnje. Skoraj bi prisegel da v baretkah namesto v čeladah. Nekako so mi ostali tako v spominu. Stil a la Belmondo, ali pa bolje Marlon Brando v 60-tih. Prej umazani, kot čisti.

Antiheroji.

V glavnem, arena je bila nekakšen velik sod premera kakih 10 metrov, spodaj zaobljen. Gledalci smo stali na obodu zgoraj. Artist je z motorjem krožil in ko je dvigoval hitrost se je začel vzpenjati, dokler ni vozil po zidu v krogu. Včasih le kak meter od gledalcev. Predstavljajte kako ti prirohni kakih 500 kubikov mimo glave, v zaprtem prostoru, seveda z odrezanimi izpušnimi cevmi.

Toda vozili so tudi motorji s prikolicami, pa tudi avtomobil. Še več, lahko si se proti plačilu, peljal z njimi. Tipični jugoslovanski zabaviščni surrealizem. Ampak magičen. Bencinski hlapi, rohnenje, usnje in nevarnost so naredili vtis.

Danes si jih nekako ne predstavljam v moderni obliki, z modernimi motorji, brezmadežnimi kičastimi kombinezoni, hightech čeladami,... Čeprav obstajajo poizkusi oživljanja tradicije, še posebej pri srečanjih motoristov. So stvari, ki jih moderna tehnologija ne zna pričarati. Ali lahko kompjuteriziran 3d spektakel z vsemi force feedback tehnologijami nadomesti magično vožnjo na bednem bednem starem vrtiljaku s konji. Kjer si se držal za glavo ker so ročke že odpadle in je bil nazadnje prebarvan ko je bil lastnik še mlad? Zid smrti in stari lunaparki imajo skupno dušo. In tudi ponavadi so se pojavljali skupaj. Tako kot galerija z največjo kačo na svetu, prikolica z hišo groze, galerija z ogledali in klasika vseh klasik jugoslovanskih lunaparkov za prikazovanje moči: bikovi rogovi in boksarska žoga. O tem pa drugič. Ker o lunaparkih, tistih starih, bom še pisal.

Robert Brežnik

Published on cawters.com, march 22 2009. Repost!

Posted on