Keyword: Zagor found: Zagorje (stripi v YU 1)

photo filler by cawtama O stripih na področju bivše Jugoslavije, del 1. starejši tekst z bivšega cawters pageja, okrog leta 2000, nepopravljen

No, tole me je pa kar razkurilo. Na našem (ne googlu), verjetno najboljšem iskalniku, sem odtipkal Zagor in videl da o tej besedi ne obstaja absolutno ničesar. Kot najbolj podobno besedo mi je iskalnik ponudil Zagorje. In zadeva nje postala povod za daljšo serijo člankov o tem, česar se Slovenci očitno sramujemo.

Stripi in njihovi junaki. O tem, kako v naši bivši skupni domovini gledajo na stvar pa ne bi govoril. Poizkusil bom zajeti vso zgodovino stripa na YU ozemlju, vsaj tiste stvari, ki so prišle meni v roke.

Ampak najprej razlaga o jeziku pisanja. Ker so Cawters spletna stran, kjer se lahko piše v poljubnem jeziku, sem se najprej dvoumil, oz. troumil. V angleščini, da razumejo vsi, bivši srbohrvaščini, jeziku ki je bil stripovski maternji jezik, ali slovenščini. Odločil sem se za slovenščino, maternji jezik ciljne skupinebralcev. Od tega članka bo namrec vse popolnoma drugače. Vsaj na internetu hehe. Namerno bom omenil večino njunakov, da bodo naši iskalniki našli še kaj drugega kot besedo Zvitorepec. (opomba, danes, 2019, je seveda drugače) Evo, ga prvi. Mikijev almanah ki ga sploh ne bom omenjal.

Pa še to! Nisem nekakšna enciklopedija stripa, ampak pišem le po spominu.

Tako je naneslo, da je bilo nekoč precej drugače. Stripi, nekateri so jim takrat rekli kar romani, so bili zakon. Nekdo bo oporekal, da je tako še danes, ampak se mi zdi, da je teh ljudi že kar neskončno malo, hehe, kot dinozavrov. Da pojasnim, dinozavri seveda niso izumrli. Da jih ni, to pomeni le da jih je tako malo, da jih nihče več ne sreča. Da jih je neskončno malo.

Stripi so bili virtualna realnost in enota vrednosti. Saj veste, ko ste stari manj kot desetletje, denar nima prave vrednosti, menjalna trgovina vam pa vseeno ni tuja.

Najprej pa test. Koliko klikov glavi naštejete, pri naslednjih imenih. Imena so napisana kot se jih spomnim, prevajati je brezveze. Flash Gordon, Dale, Zarkov, Dan Dare (den deri), Trigo, Daleka planeta, Diabolik, Uranela, Zagor, Čiko, Teks Viler, Kit Karson, Kit Teler, Frenki Beleven, Čin Lao hehe, Comancha, Jeremiah, Aksa, Konan, Čelična kandža (pesnica), Bob Moran, Mirko i Slavko, Nikad robom, Ben Bolt, Modesty Blaise, Princ Valiant, Fil Korigan, James Bond, Rip Kirby, Desmond, Mandrake, Dylan Dog ups, mogoče malo premoderen, Denis Pokora, Hogar, 2000 BC, Alan Ford, DareDevil, Batman, Fantom, Gaston Zgaga, Veliki Blek, KoKo Bil, Tarzan, Umpah Pah, Asterix in Obelix, Talični Tom, Komandant Mark, Blaf, Zalostna Sova ...

Če jih ne poznate vsaj pol, potem tale tekst ni za vas. Drugi pa takoj osvežite spomin na legendarne edicije: Stripoteka, Panorama, Plavi Vjesnik, Super strip, konec koncev Zvitorerepec (tednik, ne junak), Gigant, Strip Art, Eks Almanah, Zvitorepčev roman v stripu, hehe, se ga kdo še spomni, jasno legende, Lunov Magnus Strip in Zlatna serija, pa še nekatere ki šele pišejo zgodovino in jih najdete še v kiosku. Tule iskoriščam priliko, če ima kdo kaj od Plavega Vjesnika (Super strip bibilioteka) naj se mi javi. (op.iz 2010, ne rabim več sem zbral vse hehe).

Tu bi omenil še slovensko revijo Vseved, ki je bila nadstandardna, vsebina predvsem poljudna znanost, s stripi nima veze, je pa taka legenda, da se jo splača omeniti.

In kako sem zašel v ta svet? Bilo je kar daleč nazaj, okrog leta 65-70, ne vem točno, mislim pa da takoj ko sem začel brati haha, sem prišel v stik z legendarno revijo, danes zelo iskano, Zvitorepec, ki je bil tednik s stripi. To je bilo nekaj. Izhajal je v danes skoraj nemogoči obliki, vsak strip je bil v nadaljevanjih, vsak le kakšni dve strani, potem pa konec. Do drugega tedna.

Ravno prav za takega, ki je komaj začel brati. Ampak notri niso bili samo Trdonja, že omenjeni junak in seveda Lakotnik, ampak še vse kaj drugega. Ker tole pišem po spominu bom ogromno imen izpustil (pozabil). Najbolj so mi ostali v spominu Jeklena pest in Johnny Jaguar (Džoni Panter). Te junake bom opisal kdaj drugič. In potem še ogromno drugih: Dr. Kildare, Jerry Spring, Princ Valiant, Rip Kirby, Modesty Blaise, Denise, Popaj, Corrigan, Ognjena ptica, Fantom, Mandrake,.. Izhajal je seveda v slovenščini. Prebiral sem ga ves čas, dokler ga ni nekako nadomestil Politikin Zabavnik. Če se prav spomnim, je v zadnjih številkah, bilo to prav omenjeno: Zvitorepec nič več, pač pa Zabavnik. Mi pa v jok. Tisk seveda rotacijski, kasneje nekaj strani tudi v barvah. Cena sprejemljiva, vsaj mama ni imela veliko proti. Spomnim se da je bilo notri nekaj enostranskih stripov katere nisem prenašal. Imena se ne spomnim, ampak šlo je za ljubezenske težave glavne junakinje. Aha, mislim da Pavlinine težave. Nisem razumel kaj tam sploh išče. Dozdeva se mi, da so notri izhajali Smrkci (Štrumfi), ampak so imeli nekako drugačno ime. Princa Valianta prav tako nisem maral, bil je nekako premehek. Veliko je bilo enopasičnih zgodb, npr Čarovnik iz ID-a, odličen. Pa seveda Andy Capp in pa oni BC, ne vem kako se jim je reklo. Ob priliki se vprašanje, če slučajno kdo ve, kako je Ognjena ptica v originalu in kdo je avtor, prosim piši.

Zvitorepca se ne najde niti na bolšjem trgu. Prepričan pa sem da so kje shranjeni še celi letniki. Prosim, preden gredo za star papir, manjka mi prvih 7 številk, ostale imam vse od prvega letnika. Paralelno je izhajal Zvitorepčev roman v stripu. Mali zvezek, manj kot a5, rumen, zaključena zgodba, vojne in western teme. Pa še kaka kriminalka vmes. Za današnje standarde, nepomembne zgodbe. Ti zvezki se še kdaj najdejo. Imam jih kaksnih 10. Mogoče kdaj kaj poskeniram.Še to, Zvitorepec, tednik s stripi, je bil IMHO eden in edini, ki je pisal slovensko zgodovino stripa. Razni almanahi in zabavniki ga niso povsem dostojno nasledili.

Prihodnjič: Super strip Biblioteka (Plavi vjesnik)

Robert Brežnik

Published on cawters.com, januar 27 2010. Repost!

Posted on