Nanozgodbe

photo filler by cawtama Photo Haiku - Photo by cawtama, from august 7 2018.

Nanozgodbe na twitterju so mišljene kot ultra kratke, zaključene zgodbe. Dolžina je (bila) omejena na 140 znakov, kar je (bila) omejitev twitterja, Stari account je še vedno odprt na @nanozgodbe .

Odkar je twitter povečal maksimalno število znakov s 140 na 280, je odprl nove možnosti in priznam, da se v tej omejitvi še nisem poskusil. Po svoje je precej manj zanimivo. Ampak, prej ali slej, ...

Še največ težav sem imel s samim imenom, pri čemer dolgo časa nisem našel pravega. Tudi ga nisem uspel izpeljati iz besede cawt(ers) (iz očitnih razlogov, glej url), čeprav sem to želel. Tako je ostalo delovno ime nanozgodbe, ime na twitterju pa je tudi bilo prosto.

Po moji skromni definiciji nanozgodbe, mora biti tekst brez naslova. Originalno na twitterjevem accountu @nanozgodbe je tako tudi izvedeno. Vsaka nanozgodba se začne z tagom, ki ji določi zvrst. Tag je ena ali dve črki znotraj oglatega oklepaja. Tudi ti tagi odvzemajo dragoceni prostor znotraj 140 znakov dolgega teksta.

Spisek tagov je kratek in logičen, detajli so v pomoči na @nanozgodbe: [ZF] je znanstvena fantastika, [H] horror, [F] fantastika, [T] triler ...

Nekaj primerov, strogo v formatu do 140 znakov. Avtor vseh je moja malenkost.

[F] Še malo in napoj ljubezni bo pripravljen, je rekel Cawt-o-rrh Drugi, ampak Zeegarth je že mislil na Gwen in njene štiri čudovite oči.

[ZF] Na zaslonu časovne sonde potujoče v bodočnost je z grozo prebral: Time ends in 2 minutes. Not possible to continue. Return?[y/n]

[ZF] Ko mu časovni stroj ni vžgal, je ob pogledu na armaturo in prazen akumulator z grozo spoznal, da bo za vedno ostal ujet v pleistocenu.

[ZF] Vesolje je razpadalo. To mu je bilo jasno še preden je umaknil prst z tipke 'enter'. Zadnji pogled je usmeril na neodprta navodila ...

[F] 'Ne' je hotel je krikniti, toda iz ust mu je švisnil dolg ozek jezik. Urok ki ga je izrekel čarovnik je deloval. Nato se je zmanjšal.

[H] Sanjal je čudovit občutek da ima telo, roke in noge, toda zvok ga je vrnil v realnost. Tja kamor ni želel, na podstavek v laboratoriju.

[ZF] 18.07 Dr.Chandra vključi časovni stroj. Ura kaže 18.07. Leta razvoja se razblinijo v dim.

[ZF] 999: Pod hribom Petersen obupuje, kjub temu se požene v strmino, ker ve da ga na vrhu čaka rešitev. Doseči mora le gumb goto:999

[ZF] 18.07 Dr.Chandra vključi časovni stroj. Ura kaže 17.34!

[ZF] Ljudje, odkod prihajate, vpraša Orgjthh? Iz prostorčasa, ki ga nihče ne more razumeti. In zakaj ste tu? Tudi mi ga nismo razumeli.

[ZF] Vesoljska ladja je drvela skozi prostorčas. Po prehodu skozi vortex je ladja skozi vesoljska prostorsač elavrd.

[ZF] "Naj bo luč" reče tiho in svetloba osvetli prostor. "Ne goljufaj s cheat kodami" se zasliši starejši glas iz drugega prostora.

[ZF] Zadnji človek na svetu reče bogu: vsaj enega podobnega! Željo mu usliši. Nato eksplodira na milijarde ljudi. Bog: ah, rekurzija!

[H] Nocoj je polna luna. Povem vam le še to, da če, ...ahh, ne morem, vedno težje tipkam. Dlake na rokah, nohti, ... ahh, aurgh, auuuuu

V tujini so tako kratke zgodbe precej popularne, pri nas jih pa še nisem zasledil, kar pa jasno ne pomeni nič :)

Robert Brežnik

Published on cawters.com, february 10 2009. Repost!

Posted on