Od bebe do diva

photo filler by cawtama Fotografija kristalne krogle - Photo by cawtama, from july11 2018

Rade volje se spominjam dveh znamenitih naprav za merjenje moči, za katere priznam, nisem nikoli imel dovolj poguma, da bi jih preizkusil.

Hehe, mogoče pa ni šlo le za pogum.

Nobenega pravega jugoslovanskega lunaparka ni bilo brez njiju.

Bolj preprosta naprava je bila kovinska škatla, manjša omara, z bikovo glavo, iz katere so štrleli kovinski rogovi. Bi rekel da skoraj v naravni velikosti. Med rogovoma je bila vzmet. Bistvo je bilo v tem, da si roge stisnil in kazalec, ki je bil povezan na vzmet, je meril moč stiska. Čista mehanika.

Zna biti da so prvi primerki delovali na jugoslovanskih tleh že kakih 100 let nazaj in več. Prastara varianta teh naprav je bilo nakovalo po katerem si udaril z macolo. Tega jaz nisem nikoli videl, ali pa se vsaj ne spomnim, se pa ta stvar vidi v risankah s Popajem. No v glavnem, teh rogov ni stiskal noben 'priseben intelektualec', ki je bil itak prešvohoten da bi kazalec naredil pomembnejši odklon.

Zanimivo je bilo opazovati nekatere, vaške posebneže, kako so se tega lotili. Takih likov danes skoraj ni več. Izvajali so cel ritual. Ponavadi so pristopili trije, štirje. Liki kot iz leonejevih filmov. Ampak ne kot 'blondie'; ampak kot 'tuco'. Najprej obvezen poteg par dimov iz cigarete, nakar je slednjo pridržal kolega. Nato je ritualno slekel skajasto jakno, črno in razpokano in odpel srajco. Nato se je lotil bika kot Hefajst svojega meha. Maksimalno razširil ramena, v očeh se je kazal blazen pogled. To sem videl na lastne oči. Majhen, kvečjemu kakih 160 cm, ampak zelo plečati brko, je rogove stisnil s tako ihto, da je kazalec zabilo čez zadnjo oznako (div), v rob okna in ga snelo z nosilca. Rogove je stisnil do kraja in prevrnil aparat. In zarjul kot zverina, ko ubije svoj plen. Ja, takšni tipi so včasih hodili po lunaparkih.

No, kako naj potem švohoten osnovnošolec, ki misli da je faca ker zna dvojne ulomke, sploh pomisli da bi pokazal svojo nemoč. Upal sem da bi stisnil mogoče čez par oznak, ki so bile nekako v stilu: beba, malo dete, oliver tvist, gladni student,... in zadnji, div. Vmesnih se ne spomnim, žal. Upal sem do studenta, ampak probal pa zares nisem nikoli. Tudi brk nisem imel. Itak.

Žoga oziroma krogla za boksanje je prišla malce kasneje. Bila je tehnično bolj napredna z elektronskim displayem, ki je meril točke in proizvajal atraktivne zvoke. Nekako imam v spominu, da so šle številke nekam do 250, kar je bilo za švohotneže isto kot 1000000. Tudi tu so nastopali običajni osumljenci. In kaj so tu vse izvajali. Večna inspiracija jasno bruce lee.

Tudi tu se nisem nikoli preizkusil. Sem pa zato videl največjo kačo na svetu v klasični živalski 'menažeriji' in obiskal hišo groze. In preživel. Večkrat.

Robert Brežnik

Published on cawters.com, march 23 2009. Repost!

Posted on