Lame robot HUD

photo filler by cawtama Photo by cawtama, from november 10 2018.

V filmih, kjer prikazujejo napredne robote, androide, cyborge in podobne nestvore,... se vedno znova pojavlja kliše, ki zaradi napačne predstavitve zelo bode v oči.

Verjetno se spomnite kakšne scene, kjer kamera prikazuje pogled skozi robotsko-androidne oči: malce popačena barvna paleta in polno nekakšnih indikatorjev, kot pri kamerah ali fotoaparatih, ali pa recimo pri kakšne HUD displayu na borbenih avionih, kjer se objekt prepozna, označi in sledi,... Poleg je prikazanih vse polno parametrov, kot pri kakšni videoigri. Strelivo, energija, narejena škoda,...

Dobro, do sem vse lepo in prav.

Ampak, le čemu bi se robotu vse to izpisovalo na njegovem lastnem vidnem polju. On te podatke že ve, saj jih drugače ne bi mogel izpisati.

Predstavljajte si, da bi pri pogledu na stol sredi sobe vaši možgani v vidno polje prilepili še recimo oglati oklepaj s pripisom 'stol'. Komu bi bilo to namenjeno? Vam prav gotovo ne, saj ste ta napis sami dodali, če se razumemo. Najprej ste morali vedeti, da je to stol, šele potem ste lahko dodali zapis.

Ok, recimo da,... režiser hoče povedati kaj robot vidi. Toda ta pot ni prava, oziroma je čisto preveč antropomorfna. Kako realno prikazati kako humanoidni robot vidi, oziroma kako bo videl da je človeku naredil '67% damage' pravzaprav niti ne vemo, ker takšne sposobnosti še dolgo ne bodo imeli. Vprašanje če sploh kdaj bo. Kako pa vi veste da je vaš partner 67% bolan? Ne veste,... pa imate vsaj kak milijon let evolucije za sabo.

Hehe, pravzaprav je tema kar zabavna. V gornji kot 'slike svojega pogleda'; pozor na izraz, ker se mi zdi bolj pravi kot če bi uporabil le 'svojega pogleda'; si moram obvezno fiksirati uro, razpoloženje, zdravje, sitost, stanje v denarnici; 'todo' spisek,... Hmmm hmmm, napaka,... Ne smemo mešati jabolk in hrušk!! Za razpoloženje že vem kakšno vrednost ima in ni potrebe da si ga prikazujem. Stanje v denarnici pa je 'eksterna' spremenljivka in nimam nobenega znanja o njej dokler ne 'pogledam'. Se pravi, to je pa že podatek, ki bi ga lahko nosil na očesnem head up displayu, če bi tehnologija pametne denarnice obstajala. In zdaj je tu vprašanje: katere spremenljivke so 'eksterne' robotu? Te bi režiser npr. lahko prikazal! Ne, ne,... pozabil sem, da robot JE tehnologija.

Zabavno!

Robert Brežnik

Published on cawters.com, december 8 2010. Repost!

Posted on