"Vrijeme darivanja", december 2010

photo filler by cawtama Fotografija kristalne krogle in odsev mestne novoletne rasvetljave - Photo by cawtama, from december 7 2018

Nekaj anekdotičnih opažanj z mojega dopoldanskega sobotnega pohajkovanja v centru Ljubljane, v veselem decembru 2010. Še zdaj ko pišem, mi gre na smeh. Vse sem videl in slišal na lastne oči. In ušesa, jasno :)

Čisto navaden zimski dan, mrzel in vlažen, na cestah sneg. Ljudje naveličani vsega. Vzdušje dilandogovsko, nekako filmsko predkataklizmično in zaradi veselega decembra, alanfordovsko. Odtod tudi naslov. Kdor je bral, ve!

Lokacija: knjižni antikvariat. Fant oz. moški malce glasneje šepeta svoji spremljevalki, dokaj nervozno, medtem ko ona brska po knjižni polici: "Prosim hitro poišči, ... sovražim knjige ... še nobene nisem prebral v življenju!"

Lokacija: papirnica. Mama čisto majhni hčerki panično: "Ne,... daj to iz ust,... to ni keks, to je selotejp!"

Lokacija: avtomatska blagajna v samopostrežni. Človek srednjih let, vsem prisotnim jasno in glasno pove, potem ko je vse skupaj v jezi vrgel na tla: "Koji smo mi idioti, vi ki to uvajate in mi, ki to uporabljamo...!"

Lokacija: pred kontejnerji. Ženska moškemu bere z listka, navodilo za separacijo odpadkov: "Jogurt v embalažo, škatla v embalažo, lupine od jajc v bio odpadke,..." Moški, ki je vestno in ročno izbiral odpadke iz vrečke zamrmra sebi v brado: '"ebem jih smeče da jim jebem ..."

Lokacija: Kongresni trg. Gradbišče zagrajeno z ograjo zaradi gradnje garaže. Skupina turistov si utira pot skozi ozek prehod v ograji, ki je na veliko označen z znakom: Prepovedano za pešce!

In to je šele začetek. Prava norija se še sploh ni začela ...

Robert Brežnik

Published on cawters.com, december 4 2010. Repost!

Posted on