Čuden primer imena Richard Parker

photo filler by cawtama Full moon & me - Photo by cawtama, from august 71 2017. Selfie

Najprej sem mislil, da sem kot prvi opazil nenavadno zadevo, toda raziskovanje po internetu je pokazalo, da temu ni tako. Že kar nekaj ljudi se je ukvarjalo z osebo po imenu Richard Parker.

Škoda, po rezultatih sodeč je šla moja večna slava...

In v čem je catch?

Verjetno gre le za naključje, da se to ime pojavlja v več različnih zgodbah s podobno vlogo. In če opišem kar tako iz glave poante dveh odličnih zgodb, ki jih itak morate znati napamet, če ne, kar takoj v knjižnico prosim, obe spadata pod obvezno splošno branje.

V knjigi Pijevo življenje od Yanna Martella se na rešilnem čolnu sredi oceana nahajata deček in tiger po imenu Richard Parker. Pozor gre za varianto zgodbe o preživetju brodolomcev. Resnično odlično branje.

Druga knjiga je večna klasika Avanture Artuja Gordona Pyma od Edgar Allan Poe-a, pisano z vezajem da se ne trudim s sklanjanjem. V tej grozljivi zgodbi, prav tako v čolnu na morju, brodolomci sklenejo, da ni druge rešitve, kot da nekoga žrtvujejo, da bodo drugi preživeli. Kratko slamico potegne; 'cabin boy' oz. 'mali od palube'; po slovensko pa resnično ne vem kakšen je pravi izraz, po imenu Richard Parker.

Ok, so far so good.

Včeraj gledam dokumentarec o resničnih dogodkih iz leta 1884, ko se je v viharju potopila jadrnica Mignonette. Štirje možje se rešijo v čoln, vključno s kapitanom Tomom Dudleyem. To ime omenjam, če bo kdo raziskoval naprej, primer je dobro dokumentiran. Po 19 dneh brez hrane in vode, sklenejo da se nekdo mora žrtvovati, da bi ostali preživeli. Se pravi, klasičen kanibalizem med brodolomci na morju, tega sploh ni bilo tako malo... Ampak uganite kdo potegne kratko slamico? 17-letni 'cabin boy' po imenu Richard Parker.

In tu mi je naredilo klik!!

Trije Richardi Parkerji v treh mračnih zgodbah sredi oceanov?

Ok, let's google and see if I found something new and count some money... Hja, zares. Takoj sem našel še dve referenci, nesrečo ladje Francis Spaight, med brodolomci spet vajenec Richard Parker!!! Drugi primer je upor na ladji Sandwich iz leta 1797, kjer ključno vlogo odigra Richard Parker, res pa da ga za razliko od drugih, obesijo, vsaj sodeč po podatkih z wikipedie.

Tako, da ne opisujem še nekaterih drugih primerov. Toda z mojo večno slavo in bogastvom zaradi odkritja teh dilandogovskih naključij ne bo nič, kajti nemogoča naključja so vzbudila zanimanja že mnogih raziskovalcev. Tako, da nisem ne prvi ne zadnji, ki mu je nesrečno ime Richard Parker vzbudilo pozornost. Toda rezultate raziskovanj drugih, njihove teorije, si poiščite sami. Meni se zdi da je to bilo pogosto ime in igra usode le igra, ki je združila nekatere dogodke in ta imena in ustvarila legendo. Naključno, seveda. Ali pa tudi ne!! Mogoče,... se pa kdaj lotim knjige z naslovom The Richard Parker Code.

Robert Brežnik

Published on cawters.com, may 6 2010. Repost!

Posted on